null
Troll Foil

Troll Foil

Published by Novae Team on 31st May 2022

Artikulacijski papir – kako odabrati onaj pravi?

U stomatološkom poslu, prilikom svake okluzalne terapije (terapije koja podrazumijeva mijenjanje okluzalnih točaka), potrebno je provjeriti okluziju – pod takvom terapijom ubrajamo sve od jednostavnih zahvata poput ispuna, preko krunica i mostova, sve do kompletne dentalne rehabilitacije.

Provjera okluzije važan je korak u stomatološkoj terapiji jer zubi svojim međusobnim odnosom garantiraju funkcionalnost samog zagriza.

Za utvrđivanje postojećeg odnosa zuba u ustima pacijenta, moramo koristiti artikulacijski papir ili foliju. To su trakice premazane tintom koje služe za identifikaciju kontaktnih površina zuba. Bitno je naglasiti da ovdje nije riječ samo o okluzalnom kontaktu već i proksimalnom (između protetske nadoknade i susjednih zuba) te unutarnjem (unutarnji dio nadoknade koji prianja uz brušeni zub/abutment).

Vrlo je važno da u finalnom radu kod identifikacije okluzije dobijemo kontaktne točke, a ne kontaktne plohe. Veća kontaktna ploha podrazumijeva veću količinu trenja. Trenje oslabljuje materijale te stvara veću mogućnost od frakture keramike ili drugog materijala nadomjestka.

To nas dovodi do pitanja – kako izabrati odgovarajući artikulacijski papir ili foliju? U životu je dobro imati izbor, ali nas nekada preveliki raspon može ostaviti zbunjenima i neodlučnima.

S obzirom na debljinu papira/folije, možemo ih podijeliti na:

  • a)Ultra-debeli – 200 μm; gotovo se nikada ne upotrebljava u praksi
  • b)Debeli – 41-100 μm
  • c)Tanki – 19-40 μm
  • d)Ultra-tanki – 8-12 μm; u ovom slučaju nije papir već folija (tako tanki papir bi se poderao)

Što je manja debljina artikulacijskog papira, on označava točniju lokaciju kontakta, stomatolog ima veću kontrolu nad završnom anatomijom rada, a pacijent kao rezultat ima efikasniju žvačnu funkciju.

Deblji artikulacijski papir aktivira žvačni refleks zbog kojeg označene kontaktne točke ne moraju biti ispravne već se može dobiti ono što se naziva pseudo-kontaktnim točkama. Otpornost takvog papira na deformaciju rezultira stvaranjem velikih označenih ploha za koje niste sigurni jesu li stvarni kontakti. Deblji artikulacijski papir također na sebe navlači više vode i tada je podložan trganju.

Kako biste uvijek bili sigurni u ispravnost okluzijskih oznaka, u našoj ponudi možete pronaći TrollFoil u crvenojplavoj boji sa debljinom od 8 μm. S obzirom da se radi o foliji, a ne papiru, možete biti sigurni da neće doći do trganja. Folija je premazana tintom sa obe strane, a s obzirom da već dolazi unaprijed postavljena na okvir, nećete zaprljati prste tokom korištenja niti postoji potreba za bilo kakvim drugim alatima. Specijalno izdanje TrollFoil-a od samo 4,5 μm donijet će precizne rezultate i u najzahtjevnijim uvjetima.